Portugalská vláda šetrí, prepustí 30-tisíc štátnych zamestnancov

04.05.2013 Celý región

Lisabon 4. mája (TASR) - Portugalská vláda sa chce vyhnúť hrozbe novej rozsiahlej pomoci medzinárodných veriteľov znížením štátnych výdavkov o 4,8 miliardy eur.

Úspory chce dosiahnuť v nasledujúcich troch rokoch. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia portugalského premiéra Passosa Coelha. Zo štátnych služieb bude musieť odísť 30.000 osôb a hranica pre odchod do dôchodku sa zvýši o 12 mesiacov na 66 rokov. Týždenný pracovný čas v štátnom sektore vzrastie zo súčasných 35 na 40 hodín a bude rovnako dlhý ako v súkromnej sfére.

Coelho oznámil vládny zámer v piatok (3. 5.) v televíznom vystúpení. Portugalsko dostalo v roku 2011 od EÚ, Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB) úver 78 miliárd eur na prekonanie finančnej a ekonomickej krízy.

Premiér povedal krajanom, že „predstava, že nám príde Európa vždy na pomoc, je nesprávna“. Podľa neho musí Portugalsko „európskym partnerom ukázať, že nemajú dôvod pochybovať o našom záväzku“ ozdraviť verejné financie.

Ak by Lisabon nedodržal obsah úverovej dohody z roku 2011, pre medzinárodnú úverovú dôveryhodnosť Portugalska by to bola katastrofa. Muselo by opustiť eurozónu, a to by bol pre krajinu zničujúci krok.

Recesia sužuje Portugalsko už tretí rok. Miera jeho nezamestnanosti dosiahla 17,5 %. Podľa vládnej prognózy sa na budúci rok zvýši ešte o jeden percentuálny bod.

Úsporný program však prináša výsledky. V roku 2010 bol rozpočtový schodok 10,1 %, vlani klesol na 6,4 %, v roku 2015 by sa mal znížiť na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.
 

Vyberte región